Greseli la turnarea betonului

Voi face o scurta trecere în revistă a greșelilor care apar destul de des la lucrările de turnare a betonului:

1. Betonul este prea „gros” si nu curge. Mai băgăm niște apa! Din păcate este o greșeală care se întâmplă foarte des și care are un influență majoră în rezistența la care va ajunge betonul în final. Întărirea betonului, de fapt a pastei de ciment este o reacție chimică, orice cantitate de apă în plus nu va fi folosită în această reacție dar va ocupa un loc în masa betonului. Apa în exces va genera un beton mai poros, cu rezistențe mai slabe, deci nu adăugați niciodată apă în plus fața de rețeta specificată în proiectul de execuție.

Proprietatea betonului proaspăt de a se turna și compacta ușor  este lucrabilitatea . Pentru ameliorarea acesteia se folosesc aditivi plastifianți. Pentru betonările pereților, stâlpilor sau grinzilor, este necesar un beton mai fluid –  solicitați de la stație un beton cu clasa de tasare S3 sau S4. .

2. Aruncarea betonului cu lopata sau turnarea de la înălțime mare. Acest mod de punere în operă a betonului este greșit deoarece produce segregări. Segregarea betonului este aglomerarea de pietriș (agregate) în anumite locuri fără ca acestea să fie legate de piatra de ciment. Betonul cu segregări nu mai este omogen și din această cauză rezistența acestuia este afectată semnificativ. În plus, în zonele cu segregări, armătura nu mai este protejată și va fi afectată de coroziune.

Segregările care nu sunt profunde pot fi remediate relativ ușor. Se îndepărtează prin buciardare zona afectată și se execută o tencuială cu mortar de ciment. Dacă segregarea este extinsă în adâncime, betonul afectat se va îndepărta cu foreza, iar în anumite situații se poate ajunge până  la demolarea și refacerea elementului de beton

3. Turnarea betonului în cofraje neetanșe, turnarea direct pe pietriș. Conduce la pierderea laptelui de ciment din compoziția betonului proaspăt. Practic, se pierde liantul dintre granulele de agregat obținându-se un beton cu rezistență redusă. Acest viciu conduce de asemenea la segregări, despre care am vorbit la punctul 2.

4. Vibrarea incorectă sau nevibrarea betonului. Vibrarea betonului are un rol determinant în atingerea unor rezistențe corespunzătoare ale betonului întărit. Prin vibrare se elimină aerul existent în masa betonului proaspăt producându-se astfel compactarea acestuia. Pentru betonul turnat în șantier vibrarea se execută cu vibratorul intern. Timpul de vibrare este strâns legat de lucrabilitatea betonului. În mod evident, un beton fluid va avea nevoie de un timp scurt de vibrare 5-10s în timp ce un beton foarte vârtos are nevoie de 1.5 – 2 min. Și vibrarea excesivă este nocivă, producând alegerea pastei de ciment de agregate și conducând în final la segregări.

5. Turnarea pe timp friguros  măsuri de protecție. Betonul proaspăt turnat la temperaturi sub 0 grade, poate să înghețe. Apa care încă nu este legată chimic, își va mări volumul producând fisurarea elementului de beton.Betonul proaspăt care a fost afectat de îngheț va avea rezistența la compresiune mult diminuată. De cele mai multe ori un element de beton afectat de îngheț la turnare este compromis.

Pe timpul iernii se poate turna beton, chiar și la temperaturi negative. Datorită faptului că reacția de hidratare a cimentului este exotermă, la temperaturi mai ridicate de -3 C nu sunt necesare măsuri speciale, mai ales dacă turnare se face în elementele masive, stâlpi, grinzi, fundații. Cu anumite măsuri constând în preîncălzirea agregatelor și prepararea cu apă caldă și adăugarea de anumiți aditivi se poate turna beton și la temperaturi sub -3C. Împreună cu izolarea cofrajelor, turnarea de beton proaspăt încălzit are menirea de a menține în masa betonului o temperatură pozitivă până la întărirea betonului.

6. Turnarea betonului pe caniculă. La temperaturi ridicate, exista riscul ca o parte apa din betonul proaspăt sa se evapore. În plus, timpul de priza a betonului este redus (adică betonul se întărește mai repede).  Aceste fenomene produc contracții mari ale betonului la întărire care la rândul lor conduc la o fisurare puternica a elementelor de beton.
Pentru contracararea efectelor nocive pe care turnarea pe timp foarte călduros le are asupra betonului, se iau măsuri de protecție a elementelor de beton împotriva expunerii directe la soare, acoperire cu rogojini umede, udarea permanenta îndată ce betonul s-a întărit.