Aud destul de des că unii clienți doresc să-și construiască casele în mai multe etape. Din dorința de a construi o casă mai mare decât își pot permite atunci când se apucă de construcție sau din alte motive ajung să se mute într-o casă parțial finisată și să locuiască în casă cu un șantier activ sau în conservare. Consider că este greșit și păgubos, iată câteva motive:
1. Sentimentul de a te muta într-o casă terminată, eventual având și curtea aranjată este minunat. După efortul financiar stresul și munca depusă în timpul construcției veți percepe mutarea în casa nouă și finalizată ca pe un fel de binemeritată vacanță.
2. O casă terminată în două sau mai multe etape NU costă mai puțin, ci din contră.
- Prețul materialelor de construcție este în general în creștere.
- Manopera segmentată în mai multe etape presupune cheltuieli de organizare și deplasare care se fac de mai multe ori, iar echipele de muncitori vor cere mai mulți bani.
- Cheltuielile cu transportul: când cumpărați cantități de materiale mai mari, pe lângă eventuale discounturi ,unii furnizori asigură gratuit transportul până pe șantier.
- Dirigintele de șantier, pe care îl consider absolut necesar cel puțin în timpul desfășurării lucrărilor la structură vă va costa mai mult pentru lucrări pe etape, decât în cazul concentrării întregului șantier în câteva luni.
- Neterminarea construcției în perioada de valabilitate a Autorizației de Construire va conduce la necesitatea prelungirii acesteia, care presupune o taxare suplimentară. În cazul neprelungirii Autorizației veți desfășura practic lucrări fără autorizare, fapt ce vă lasă descoperit în fața legii
3. Unul dintre motivele pentru care ați decis să vă mutați la casă este dorința de a avea o curte. Oricât de mică ar fi aceasta odată amenajată va aduce satisfacție pentru cel puțin 7 luni pe an. Din păcate lucrările de construcții pe care le veți reporni din când în când pentru finalizarea casei vor afecta micul colț de rai – praf, transport de materiale, utilaje de construcții, etc. În plus, veți considera că amenajarea curții nu este o prioritate atâta vreme cât încă mai aveți o grămadă de lucru la casă.
4. Este cel puțin inconfortabil să locuiți lângă un șantier, imaginați-vă cum este să locuiți cu șantierul în casă. Fiecare relansare a șantierului pentru a mai completa sau termina ceva va însemna, zgomot, praf și muncitori în jurul sau în interiorul căminului dumneavoastră?
5. Argumente de tipul am lăsat etajul neterminat, pentru când crește ăla micu’ nu stau în picioare. În prezent, lucrurile se schimbă din ce în ce mai repede, copii doresc (și este normal) să locuiască singuri imediat ce . Planurile pe care le faceți pe termen lung s-ar putea să trebuiască ajustate și astfel să nu mai aveți nevoie de acel spațiu. Dacă la un moment dat realitatea impune o cameră sau două în plus, vindeți și cumpărați sau incepeti o constructie de case după un proiect de casă care vi se potrivește – este foarte adevarat că gândim despre casele noastre lăsate moștenire pentru posteritate dar, trecând peste legătura emoționala firească, nu sunt altceva decât niște bunuri, o marfă care se poate tranzacționa pe piața imobiliară.
6. Argumentul casa trebuie să stea să se așeze (sau să se usuce bine betonul/tencuiala/etc.). Există un mic sâmbure de adevăr. În funcție de sistemul constructiv ales, sunt necesare pauze tehnologice: betonul trebuie să ajungă la o anumită rezistență înainte de a fi decofrat, tencuiala trebuie să piardă din umiditate, etc. Casa se „va așeza”, pe măsură ce se construiește. Tasările pentru un teren normal (dacă sunt bine dimensionate fundațiile) sunt neglijabile la astfel de construcții (P, P+1, P+2). Graficul de desfășurare a lucrărilor se poate realiza astfel încât să se compenseze cu diverse alte lucrări pauzele tehnologice astfel încât o constructie casă P+M din zidărie poate fi terminata la cheie în 4-5 luni, fără dificultate.
6. O casă construită bine și care a avut la bază un proiect bine gândit are în general o valoare mai mare decât totalul materialelor și manoperei înglobate. Dacă este finalizată se poate vinde repede și fără pierderi – nu discut despre case cumpărate la prețuri imense în perioada beției imobiliare 2005-2008.
CONCLUZIE:
Încercați să vă faceți o socoteală cât mai realistă, care să se încadreze în bugetul de care dispuneți pentru construcție. Respectați cu strictețe proiectul pe care îl aveți și pe care v-ați alcătuit bugetul. Este bine să aveți chiar o marjă de siguranță, se cunoaște faptul că în construcții pot apărea tot felul de situații neprevăzute. Dacă este clar că nu aveți suficienți bani pentru casa dorită, împrumutați sau așteptați să mai strângeți.