Când dorim să cumpărăm armătura pentru beton, este foarte probabil să întâlnim anumite inadvertențe între estimările de costuri realizate pe baza extraselor de armătură din proiect și socoteala care se face la depozitul de armătură. Principalul motiv al acestor neconcordanțe este următorul:

Proiectantul de rezistență introduce în planșele de armare ale grinzilor, stâlpilor sau planșeelor un extras de armătură.

Acesta, după cum se vede în imagine, este un tabel care cuprinde toate tipurile de armătură, cu lungimea și greutatea lor, centralizate pe diametre și tipuri de oțel. Etrierii sau barele care ajung în extras, au diametrul și lungimea rezultată din calculele de rezistență, greutatea fiind calculată prin înmulțirea greutății caracteristice pe metru liniar pentru fiecare diametru în parte. Greutatea caracteristică pentru un anumit diametru este volumul cilindrului de diametrul respectiv înmulțită cu densitatea oțelului.

Astfel o bară de diametru 16mm, are o greutate specifică pe metru liniar de:

Similar se pot calcula greutățile unitare pentru toate diametrele, tabel care este conform cu cel din standardul în vigoare.

Problema este că în realitate diametrul barelor cu care se aprovizionează furnizorii de materiale este ușor mai mare decât diametrul la care se face referire în proiect (motivul este laminarea barelor prin role decalibrate). De exemplu, la diametrul teoretic de 16mm putem avea în mod real 16,3mm, în acest caz greutatea pe metru liniar fiind:

arnare stalpi grinzi si placi

Atâta vreme cât oțelul se vinde la kg, este evident că toți negustorii de armătură vor estima greutatea nominală astfel încât să nu iasă în pierdere. Aceasta poate însemna inclusiv umflarea prețului, fiind greu de probat variații ale diametrului de 0.1-0.2mm. Astfel,  se pot obține variații de greutate și implicit variații de preț care pot ajunge la 3-4%. În umătorul tabel sunt cuprinse greutățile nominale conform STAS și cele maxim admise.

Diametru otel beton

Greutate ml/kilogram

Nominală (STAS) kg/m

 

 

Maximă admisă kg/m

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otel beton PC 8 0.395  

 

 

0.42
Otel beton PC 10 0.616  

 

 

0.68
Otel beton PC 12 0.888  

 

 

0.98
Otel beton PC 14 1.210  

 

 

1.29
Otel beton PC 16 1.580  

 

 

1.64
Otel beton PC 18 2.000  

 

 

2.07
Otel beton PC 20 2.465  

 

 

2.60